REVEIL – dojmy z hry

REVEIL - dojmy z hry

Psychologick first person horory s stle v kurze a to z niekokch dvodov. Na jednej strane je tu dopyt na strane hrov, kde si hri chc ui krtke, ale intenzvne hern zitky. Taktie je to ale ner populrny medzi vvojrmi. Na kvalitn a spen hru nepotrebujete vek tm. Doku sa presadi aj menie a nezvisl tmy, ktorm sta npad, kvalitn spracovanie a dobr scenr. To s veci, na ktor spoliehaj aj autori prichdzajceho hororu REVEIL. Ten vyjde tento rok a my sme si mohli zahra zhruba 30 mint z hry, o vm ukazujeme aj niie vo videu. K tomu teraz pridm aj svoje dojmy.

Reveil je zaujmav titul aj tm, kto za nm stoj. Tm Pixelsplit rozhodne nie je nesksen, m za sebou u niekoko hier, ale ani jedna nebola takto vek, ambicizna a dokonca ani v tomto nri. Vvojri z tohto tdia predtm priniesli puzzle hru, roguelite stratgiu a tycoonovku zbavnho parku. Preo teda teraz horor? Poda vlastnch slov chc strieda nre a pomaly rs, take nielene ili z jednho nru do inho, ale zrove robili oraz vie hry. Neskrvali svoje ambcie, ale zrove psobili skromne. Navye z hry nechceli prezradi vea. Subuj zaujmav prbeh pln zvratov a prezradili nm tak len nutn minimum.

Aj démo samotn bolo stavan tak, aby neodhalilo prli vea. Niektor veci priamo v jeho rmci autori povedali, in sa u dali domyslie. V hre sa z contre stane Walter Thompson, bval pracovnk cirkusu, ktor teraz ije pokojnm rodinnm ivotom. Respektve il by tak ivot, keby sa jednho da po podivnom sne nezobudil do domu, kde chba jeho ena Martha a nevie njs ani svoju dcru Dorie. Mono s niekde inde v dome. Prechdzate tak izby, prekonvate prv jednoduch hdanky a prekky, ste postpili alej. Walterova ena a dcra v dome ale nie s, tak sa muste vyda alej.

Ale vne muste? Reveil sa z dema zd par inteligentnou hrou z pohadu toho, ako sa s hrmi zahrva. Vy hrte hru, ale autori sa hraj s vami. Vedia, e mnoh dojmy a pocity s len zdanliv a s tm radi operuj. Mte pocit bezpeia? Ten je vemi rchlo pominuten. Sta okamih a o psobilo bezpene je zrazu nebezpen a elte hrozbe. Pritom toto je alia z hier, kde nemte vea monost na boj. Skr sa mu muste vyhba, montr obchdza a postupova opatrne. À m par jeden zo zkladnch pilierov hry.

Koniec koncov, autori chc nabudi dojem, e neviete, o je relne a ou nie. Spracovanie hry je vemi surrelne, pohrva sa s perspektvou, farbami, kontrastmi. Naprklad niekam krate istm prostredm. Otote sa, no za vami je razom nieo plne in. Neustle tajomno a vrstven prbeh pln zhad je alm z pilierov hry. V deme toho prbehu naozaj nebolo vea, ve si to sami mete pozrie v naom gameplay videu, no to mliko budilo naozaj dobr vsledn dojem. Prbeh nie je rozprvan scnami. Tu sais hr skr na vntorn dialgy hlavnho hrdinu. Je vak otzne, je je Walter spoahlivm rozprvaom.

Rovnako mete asti prbehu vytui z vec v prostred. Jednak s tu priamo odkazy na minulos a vzahy postv. Rzne listy, poznmky, kresby a mnoh alie. S tu ale aj in prvky, ktor nie s tak zameran na prv signlnu a mono sa nad nimi muste aj chvu zamyslie. Zanete pri tom tui, e sa asi vetko v minulosti neodvjalo tak idylicky. Niektor nznaky s vie, in menie. Ale tute, e je nieo vo vzduchu, ke sa Walter aj napriek zmiznutiu eny a dcry vracia v mylienkach prve k cirkusu.

Postupne sa veci stvaj ialenejie, podivnejie a postupne sa vaka tomu stiera hranica medzi realitou, predstavivosou a spomienkami. Nemete si by ist nim okolo seba, postupne padte hlbie v pirle fragmentov pamte a podivnch vzi. Navye sa svet okolo vs postupne stva temnejm a aj zdanlivo svetl i radostn prvky mu postupne dostva temn podtn. A by som povedal, e je to dos depresvne. Urite à nebude pré kadho, ale ja mm podobn veci rd. Nieo mi hovor, e toto nebude hra s klasickm happyendom.

Nielen prbeh a zasadenie, ale aj alie aspekty hry s inpirovan americkm cirkusom 60. rokov. A to doslova, navtvite cirkusov stany, cirkusov atrakcie a mnoh in. Na to, e je Pixelsplit stle relatvne mal tm, je a pozoruhodn, ak draz je kladen na detaily. Radi sa zastavte, aby ste nieo preskmali. Nemus to ma priamo nejak dopad na dej alebo progres, ale chcete si len nieo poobzera, ui si spracovanie, npady, prpadne sa len pokocha. o je alia vec, ktor asi uvidte aj v naom videu. Rd som skmal rzne kty, vmal si drobnosti, skal njs nieo, ov hre ani nie je. Nepsob à samoelne, stle bolo v deme o robi.

alm vraznm pilierom hry bud hdanky, ktor taktie mete vidie vo videu. Nemaj par nron. Autori chc, aby hra mala dobr tempo, zbytone vs nechc naahova, zdriava a podobne. Njdete tu hdanky v tom hlavnom zmysle slova. Niekde zoberiete predmet a pouijete ho inde. Prpadne niekde vyuijete nejak mechanizmus a sprvne ho postlate a podobne. Prvky, ktor poznte z inch hier, akurt tu to bude v uniktnom zasaden. Ale s tu aj hdanky v prostred. Budete duma nad tm, ako sa odniekia vymota, kam sa posun, ako postupova alej.

Reveil je vemi pekn hra. Technick kvalitu tu autori umne kombinuj s vemi pekne vycibrenm vtvarnm tlom, ktor plne netrv na realizme, skr do neho pridva jemn tylizciu, aby to cel pekne ladilo s atmosfrou a vizulom evokujcim spomienky, sny, non mory. Vemi dobre s tu vyuit cirkusov prvky. Naprklad dom zrkadiel, ktor nepln len hratenostn ​​el, ale aj vizulny. Ale koniec koncov grafiku si mete ui vo videu. Hudby bolo v deme menej, ale zvuk samotn psobil vemi dobre. niekedy je sasou dobrho zvukovho mixu aj ticho a to tu funguje dobre. hudobn motvy zastupovala hlavne drobn sluka z hracej skrinky à t psobila fajn.

Mm rd hry s npadmi, ktor na prv pohad psobia mono trochu nenpadne, no doku prjemne prekvapi. Vemi dfam, e REVEIL bude prve takouto hrou a v relatvne saturovanom nri psychologickch hororov sa presad. Z hry som celkovo hral asi hodinu, o nie je vea. Prakticky to bola necel jedna kapitola (z piatich), ale rozhodne ma zaujala. Netradin tma a zasadenie s takm prvm hikom, ktor vs chyt. Naastie to pri om nekon a zd sa, e tu tch hikov bude viac. Moi par hratenos. Mu à par hdanky. Moi par audiovizulne spracovanie. Tak si drme palce, aby to vylo a my sa budete mc niekedy tento rok necha vydesi aj uchvti tm, o nm v Pixelsplit chystaj.

Source-122