GRAN TURISMO 7 est disponible sur PSVR 2 version

GRAN TURISMO 7 est disponible sur PSVR 2 version

Iako deluje da je mnogo više vremena prošlo, Gran Turismo 7 Stigao je prošle godine u martu je « vratio ovaj serijal na pravi put » kao što sam rekao u mojoj recenziji tada. Od samog starta sedmi Gran Turismo nadmašio je dosta drugačije prethodno izdanje, Gran Turismo Sport, po količini sadržaja, ali i vraćanju mnogih klasičnih modova koji su obeležili ovaj serijal. Ipak, jedan mod koji je Sport imao a sedmica nije bio je podrška za VR. Kako u martu prošle godine Playstation VR2 nije bio još ni najavljen, mnogi VR entuzijasti a pre svega vlasnici prvog PlayStation VR headseta su se osećali pomalo zaboravljeno. Sada, godinu dana kasnije, tačno usklađeno sa izlaskom nove generacije PlayStation-ovog VR sistema, kao launch iskustvo stigao nam je i PSVR 2 mod za Gran Turismo 7.

Dans le patch malo razmrsimo stvari, ovaj patch je potpuno besplatan i možete ga preuzeti jednostavim updatovanjem igre – ali samo na PlayStationu 5. Iako je Gran Turismo 7 izašao i za PlayStation 4, novi VR mod nećete moći da igrate na staroj konzoli in prvim PSVR Modelom – znači, isključivo PlayStation 5 et novi PSVR 2 će vam biti potrebni za ovo VR iskustvo sledeće generacije. Kada a prouvé neko vreme u GT7 sa sur PSVR 2 na glavi – brzo će vam postati jasno i zbog čega je tako.

VR mod u GT Sportu bio je vis kao neki tech demo, čisto da se pokaže mogućnost nove tehnologije, bili ste organičeni na 1 na 1 trke u veoma oskudnom posebnom modu odvojenom od ostatka igre. Avec Gran Turismo 7 uz PSVR 2, vous pouvez utiliser le module VR igranje kompletne igre ! Nema smanjivanja broja automobila na stazi niti bilo kakvih drugih limita. Hoćete da igrate joueur solo karijeru ? Možete je preći od početka do kraja u VR-u ! Testez votre licence, Music Rally i svi ostali sporedni modovi – takođe, sve radi u VR-u ! Možete i da vozite trke protiv drugih igrača u VR-u, ograničenja nema.

Gran Turismo 7 sur PSVR 2 vous permet d’accéder au module VR complet !

Vožnja i VR su tradicionalno savršena kombinacija, još od prvih VR headsetova na PC-u, najimerzivnije iskustvo je uvek bilo sesti u dobro sedište, uhvatiti volan sa obe ruke i bukvalno osim nedostatka G sile imati jedno 1:1 iskustvo u VR-u. Ono što Gran Turismo 7 ima bolje od svih ostalih vožnji sa VR podrškom je pre svega kvalitet modela i enterijera kao i njihove savršeno pravilne proporcije. Okej, japanac vozač je definitivno dosta sitniji od mene i njegove ručice i nogice su mi bile priličan mindf*ck, ali mimo toga, osećaj je doslovno kao da ste u pravom automobilu.

Poredio sam sa svojim svakodnevnim automobilom (koji doduše u igri ima volan na pogrešnoj strani) kao i nekim superautomobilima koje sam vozio u stvarnosti nedavno – sve je gde treba da bude, i to postaje mnogo jaskranije nego kada igrate sa kamerom iz kabine 2D . Polyphonie Numérique nije dobio dovoljno pohvala za njihov rad na ovim virtuelnim automobilima, iako su svi ovi modeli po kvalitetu manje više isti kao u prošlom nastavku, tek sada u VR modu postaje evidentna suluda posvećenost najsitnijim detaljima koja razdvaja ovaj naslov od svega ostalog.

Druga stvar – staze. Uobičajeno je da Gran Turismo često dobija kritike kako staze nemaju dovoljno detalja, kako grafika okruženja nije ništa posebno itd. Ipak, kada doživite prisustvo na istim u VR modu, momentalno ćete promeniti mišljenje. Ok, možda kockaste zgrade pored Tokyo autoputa ne deluju preterano impresivno kada igrate na 2D ekranu, ali u VR modu ovo mesto izgleda kao da ste tamo, i onda uviđate ponovo savršenu proporciju i realističnost svega. Još ako prebacite vreme na noć, shvatićete koliko HDR podrška koju PSVR 2 ima zapravo znači.

Svaka od staza bila je potpuno drugačije iskustvo, iako većinu znam da nacrtam napamet, sada su u mojoj podsvesti zauvek to i stvarna mesta koja sam posetio a ne samo nivoi iz video igre. Ima nešto i psihološki tu, jer kada vozite na 2D ekranu doživljavate iskustvo kao igranje igre, a kada su vam čula prevarena VR-om da se zapravo nalazite tamo, pa čak i da samo stojite parkirani u kolima i gledate kroz prozor, primećujete mnogo višo detalja na skroz drugačiji način, upijate vajb mesta koje vas okružuje, i ono postaje stvarno. Mogu même de zamislim kako bi ambijent Forza Horizona izgledao u VR-u, ali ako poredimo Gran Turismo 7 sa drogue im igrama koje zapravo imaju VR mod, razlika je ogromna.

Možete da čučnete i da pogledate detalje felni ili kočnica, dok PSVR 2 prateći vaše zenice « zna » tačno na koji detalj se fokusirate

I na kraju kao poseban bonus, pored toga što bas sve u Gran Turismo 7 radi u VR modu, dolazi i još jedan novi dodatni mod – Salle d’exposition RV. U ovom modu moguće je postaviti automobil iz vaše kolekcije na neku od specijalnih 3D lokacija, i zagledati detalje koje teško da bi drugačije primetili. PSVR 2 nudi mogućnost da skenirate vaš prostor za igru ​​pa ukoliko imate dovoljno prostranu sobu, moguće je da se prošetate oko automobila koji će delovati kao da je tu ispred vas, ponovo savršenih proporcija. Možete da čučnete i da pogledate detalje felni ili kočnica, dok PSVR 2 prateći vaše zenice « zna » tačno na koji detalj se fokusirate i neprimetno podiže nivo kvaliteta renderinga onoga u šta ste se zagledali.

Skoro kao parking TC Galerija

Na svim okruženjima VR Showroom moda moguće je menjati doba dana kada promena osvetljenja pravi nenormalnu razliku, takođe zvuk na ovim nivoima je baš kao iu igri sa full 3D audio podrškom i menja se u zavinosti od doba dana. Neko drugi bi napravio 3D viewer mod gde eto gledate modele automobila u VR-u, ali Polyphonie fanatici su na svim ovim pozadinama uradili specijalne zvučne efekte koji čak i sa defaultnim PSVR 2 bubicama prave fentastičan imerzivan audio efekat – bilo da je to avion koji nadleće parking, zvuci radionice, muzika koja se čuje u tržnom centru ili zvuci iz šume pored GT Cafea, sve ćete tačno moći da locirate u prostoru odakle dolazi, kao da ste tamo.

Takođe, u ovom modu moguće je i sesti za volan i detaljno pregledati enterijer. Iako sam kao i mnogi rutinski nagomilao velik broj automobila tokom karijere koje nikada nisam ni probao, ovaj mod me je naterao da provenem i preko sat vremena menjajući automobile samo da bih video kako « stvarno » izgledaju. Ovo mi je ubrzo postalo zabavnije od same vožnje, a kada sam otkrio da je moguće sve nove automobile u dealershipu pa čak i polovnjake brzinski pogledati pre kupovine u VR Showroom modu ti sati su se udvorstučili.

Realističnost materijala u VR modu nije moguće dočarati slikom

Ako ste fanatik za automobilsku kulturu kao ja, ovaj osećaj može biti enivrant « Nikad nisam seo u Toyotu AE86 baš me zanima kakav je osećaj, a Lamborghini Countach da li je realno da je ovoliko nizak bio, a ovaj japanski Kei-car baš me zanima koliko je to sitno u stvarnosti kad se nađe na parkingu, a ovaj novi Aston Martin nikad ga nisam video uživo… » Je tako u nedogled dok ne počne da vas (inače veoma udobni) PSVR 2 žulja na glavi kao opomena da je prošlo nekoliko sati već.

Ovo važi samo za potpune zaluđenike za automobile (kao što sam ja), i većina običnih igrača to verovatno neće moći da razume, ali dugo nisam imao taj osećaj nefiltrirane sreće i pozitivne energije koja me je pukla u Gran Turismo 7 novom – čist boost seratonina. E i zbog toga će Gran Turismo uvek biti klasa za sebe, zbog tog pristupa automobilima i van staze i trka koji drugi sirovi simulatori vožnje jednostavno nemaju.

Kao što ste možda primetili iz ovih utisaka Gran Turismo 7 PSVR 2 mod mi se veoma svideo, iako nikada nisam bio veliki zagovornik VR tehnologije, moram da priznam da je ovo napokon došlo na neki veoma ozbiljan nivo. Est-ce que vous vredi nabavljanja skupog novog VR seta za PlayStation 5? Ako volite Gran Turismo, defitivno da – jer uz PSVR 2 i dobar volan u trkama, ai izvan njih, ovo postaje skroz druga igra tj. kako se često kaže « iskustvo » ali u ovom slučaju to zaista i jeste.


U našoj recenziji Gran Turismo 7 smo dali ocenu 9/10 i zaključili da je « zaista poslednji medij danas koji je u stanju da stvori potpuno nove ljubitelje automobilske kulture ». Takođe, pisali smo io istorijatu serijala, kao io tome kako Gran Turismo nije samo za profesionalne vozače.

Source-122