Ce S-Ar Întâmpla Fără Aprovizionarea Cu Bitcoin?

Un plafon limitat de aprovizionare este una dintre caracteristicile cele mai predominante ale monedei Bitcoin. Creatorul său, Satoshi Nakamoto, a conceput Bitcoin pentru a servi în principal ca aur digital, cu o aprovizionare limitată pentru a imita cantitatea finită a metalului prețios. Numărul maxim de monede Bitcoin care va intra vreodată pe piață este de numai 21 de milioane.

Minerii adaugă jetoane noi la oferta existentă, în medie la fiecare zece minute. Numărul de jetoane Bitcoin minate pe bloc se reduce cu 50% după fiecare 210.000 blocuri sau patru ani. Minerii au fabricat aproximativ 19 milioane de jetoane, rămânând doar aproximativ 3 milioane în plus.

Următorul articol explică oferta de Bitcoin și ce s-ar putea întâmpla după ce minerii ating ținta de 21 de milioane de jetoane.

Atingerea pragului de 21 de milioane BTC

Experții spun că oferta de Bitcoin nu va ajunge niciodată la 21 de milioane, deoarece rețeaua folosește operatori bit-shift care rotunjesc câteva puncte zecimale la cel mai mic număr întreg apropiat. Acest lucru se poate întâmpla atunci când rețeaua reduce la jumătate recompensa pentru bloc pentru crearea unui nou bloc Bitcoin și recalculează noul premiu. Oamenii exprimă premiul în satoshi, cu un satoshi fiind echivalent cu aproximativ 0,00000001 BTC.

Totuși, un satoshi nu este divizibil în jumătate deoarece este cea mai mică unitate de măsură din rețeaua Bitcoin. Operatorii bit-shift sunt programați să rotunjească în minus numerele la cel mai apropiat număr întreg atunci când li se solicită să împartă un satoshi în jumătate pentru a calcula noi recompense pentru mineri. Rotunjirea sistematică în minus a recompenselor pentru blocurile Bitcoin este principalul motiv pentru care oferta de Bitcoin nu va ajunge la cele 21 de milioane.

Ce se întâmplă după mineritul tuturor celor 21 de milioane BTC?

Nu vor fi emise monede Bitcoin noi după ce minerii vor atinge maximul de 21 de milioane, chiar dacă acest număr este puțin sub plafon. Minerii vor continua să verifice și să valideze tranzacțiile Bitcoin în blocuri pentru obinerea de recompense. Cu toate acestea, premiile lor vor fi limitate la taxele de procesare a tranzacțiilor, adesea percepute utilizatorilor de platformele de schimb cripto, cum ar fi Le Site Officiel.

Atingerea obiectivului de aprovizionare de 21 de milioane de jetoane Bitcoin va avea probabil impact asupra minerilor. Totuși, efectele vor depinde parțial de evoluția Bitcoin în calitate de criptomonedă. Minerii Bitcoin vor obține în continuare profituri din taxele de procesare a tranzacțiilor dacă blockchain-ul Bitcoin procesează multe tranzacții în 2140. Același lucru s-ar putea întâmpla și dacă Bitcoin devine în primul rând un depozit de valoare, mai degrabă decât o monedă de tranzacție în 2140, chiar și cu dispariția recompenselor pentru blocuri și scăderea volumului de tranzacții.

Minerii ar putea percepe taxe de tranzacție mai mari pentru procesarea tranzacțiilor Bitcoin de mare valoare sau a loturilor mai mari de plăți. Acest lucru ar fi posibil cu blockchain-urile Layer 2 mai eficiente, cum ar fi Lightning Network, care facilitează plățile zilnice prompte cu Bitcoin. În consecință, unele rezultate adverse pot apărea dacă mineritul încetează să ofere profituri solide de încredere.

Unul dintre rezultate este că minerii pot forma carteluri sau grupuri pentru a controla resursele miniere și pentru a cere taxe de tranzacție mai mari.

Un alt rezultat potențial se referă la operațiunile miniere ariviste, în care minerii complotează pentru a ascunde noi blocuri valide și ulterior le eliberează ca blocuri orfane, neconfirmate încă de rețeaua Bitcoin. Practica aceasta poate crește semnificativ timpul de procesare a plăților și poate obliga utilizatorii Bitcoin să plătească taxe de tranzacție mai mari pentru noile blocuri atunci când minerii le validează pe blockchain.

Atingerea plafonului de aprovizionare cu Bitcoin ar avea, de asemenea, un impact asupra prețului său. Investitorii se pot aștepta ca prețul Bitcoin să crească pe măsură ce oferta scade. Cu toate acestea, experții subliniază că este o provocare să prezicem care va fi valoarea Bitcoin în următorii 120 de ani. Prețurile vor depinde în principal de cerere și de reglementările din viitor.

Aprovizionarea finită de monede Bitcoin nu poate depăși 21 de milioane de jetoane, care într-un final se vor epuiza. Deși acest lucru va avea un impact diferit asupra utilizatorilor de criptomonede din lumea întreagă, minerii sunt cei care probabil vor fi cel mai mult afectați.